Blat kuchenny drewniany – piękno natury za cenę systematycznej pielęgnacji

Blat drewniany w kuchni

Kuchnia jest jednym z najważniejszych miejsc każdego domu. Kojarzy się z zapachem, smakiem, ciepłem, wyjątkową atmosferą.

Mały, ale jakże istotny element zabudowy kuchennej

Każdego dnia w kuchni spędzamy bardzo dużo czasu. Warto więc zadbać o jej niepowtarzalny klimat. Wyposażenie to jedno, ale to umeblowanie tworzy jej określony charakter.
Blaty kuchenne są bardzo ważnym elementem nie tylko użytkowym, ale i estetycznym. Na nich kroimy, stawiamy różne przedmioty, a każdy z nich ma inną temperaturę i wilgotność.

Drewniana obudowa szafek

Blat kuchenny drewniany powinien być wytrzymały, trwały i spełniać oczekiwania estetyczne. Do zabudowy zwykle wykorzystuje się blaty z drewna litego lub blaty z drewna klejonego warstwowo. Najlepszym rozwiązaniem jest drewno klejone, które dzięki klejeniu nie pęka i nie rozsycha się. Z drewnem litym to się nie uda.

Jeśli chodzi o materiał wykonania, na kuchennych blatach najbardziej sprawdza się buk, dąb czy jesion. Wszystkie te gatunki są twarde. Bardziej odporne od krajowych są drewna egzotyczne: ope, teak, iroko, czy merbau. Gatunki te są bardziej odporne na wilgoć, dzięki dużej zawartości naturalnych olejków.

Powierzchnię blatu pokrywa się lakierem akrylowym, choć jest to mało praktyczne rozwiązanie. Drewno w efekcie staje się mało odporne na wysoką temperaturę i na zarysowania. Blat kuchenny drewniany można też nasączać olejem. Olej zwiększa odporność drewna na wysoką temperaturę i niweluje rysy.

Mocne strony

Drewno jest łatwe w obróbce, idealnie dopasujemy go do każdego projektu kuchni.

  • W celu odświeżenia powierzchni blat może być wielokrotnie szlifowany i olejowany.
  • Drewno to uniwersalny, pasujący do wszystkiego materiał.
  • Blat drewniany to klasa sama w sobie

Słabsze strony

  • Blat drewniany nigdy nie będzie tak trały jak blat kamienny.
  • Drewno jest wymagającym materiałem, impregnowanie, czy olejowanie jest czasochłonne.
  • Wrażliwy na działanie wysokich temperatur i ostrych przyrządów kuchennych.

Blat z drewna z pewnością tworzy ciepłą przestrzeń. To materiał dla wszystkich, którzy cenią sobie naturalne piękno i oczekują niepowtarzalnego stylu. Nie bez znaczenia jest jednak jakość drewna i systematyczna pielęgnacja, która zaczyna się w chwili jego montażu.